Alahan Perge Antik Kenti

Toros dağları üzerinde ve yaklaşık olarak 1200 m. Isa nın havarilerinden tarsus lu pavlus sen paul ve.

Alahan Monastery Wikipedia

Perge nin kuruluş hikayesini bazı söylentilere gebe tarihçiler.

Alahan perge antik kenti. 1 yüzyıldan itibaren perge roma imparatorluğunun oluşturduğu yeni dünya düzenine uyum sağlayarak sadece bölgenin değil tüm anadolu nun en düzenli roma dönemi kentlerinden biri olmuştur. Perge antik kenti antalya şehir merkezine sadece 18 km uzaklıkta aksu ilçesi sınırları içinde bulunan bir zamanlar pamfilya bölgesine başkentlik yapmış bir antik kent. 1946 yılından beri istanbul üniversitesince yürütülen kazılar sonucu mimarisi yanında şimdilerde antalya müzesinde sergilenen mermer.

Perge antik kenti antalya şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda bulunan aksu ilçesinde yer alır hitit dönemi nde varlığını sürdürdüğüne inanılan ve parha diye bilinen kent roma dönemi nde anadolu nun en düzenli kentlerinden biri olmuştur mimarisi ve mermer heykeltıraşlığı ile ünlü olan antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan heykeller antalya müzesi. Alahan mersin i karaman a bağlayan devlet karayolunun iki km kadar doğusunda ve mut ilçesinin kuş uçuşu 15 km kadar kuzeyinde yer alır. Kent mimarisi ve heykeltraşlığla ünlenmiştir.

Perge antik kenti helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasındaydı. Doğusundaki aksu sınırları içinde yer alan perge sadece bölgenin değil tüm anadolu nun en düzenli roma dönemi kentlerinden biridir. Troia savaşlarının sonrası gibi kurulduğunu ifade edilse de hitit tabletlerinde perge adının geçmesi buranın daha öncelerde de kullanıldığını tarihçiler tarafından söylenmektedir.

Kazılar sırasında bulunan eserlerin uygarlık tarihindeki önemleri sebebiyle perge antik kenti 2009 da unesco geçici miraslar listesi ne eklenmiş. Perge antik kenti antalya ilinin tarihi eserleri arasında bulunan önemli noktalardan. Antalya şehir merkezine 17 km uzaklıkta yer alan bu antik kentteki kazı çalışmaları 1946 da başlamış ve hala devam ediyor.

En düzenli roma kenti. Geri perge antik kenti. Perge antik kenti geç klasik helenistik ve ağırlıklı olarak roma imparatorluk dönemleri bağlamında planlama açısından önem taşıyan bir kenttir.

Perge tüm anadolu nun en düzenli roma kenti özelliğini taşınır. Antik kentin asıl yerleşim kısmı üzerinde bugün örenli mahallesi olarak geçen ancak özünde köy görünümüne sahip geç dönem yerleşimi mevcuttur. Antalya müzesi nin perge tiyatrosu salonu perge tiyatrosunda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda sahne binasında bulunan.

Mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlüdür. Zamanında pamfilya bölgesi ne başkentlik yapması bu şehri daha özel yapıyor. Arkeolojik kazılar halen devam eden kent unesco dünya mirası geçici listesi nde yerini aldı.

Antalya şehir merkezinin 17 km. Perre antik kenti bizans dönemi nden sonra önemini yitirmiş ve eski parlak dönemini bir daha yakalayamamıştır. Troya efes ve bergama antik kenti kadar ilgi görmeyi hakkedecek kadar büyük ve görkemli.

Manastırın yolu hemen hemen her mevsim açıktır ve ana yoldan ulaşım 10 dakika sürmektedir. Geç klasik dönem de akropoliste uygulanan plan helenistik dönem içerisindeki genişlemeyle birlikte aşağı kente de taşınmıştır.

Perge Vikipedi

Perge Tunc Cagindan Bugune Yasayan Antik Kent

Perge Orenyeri

Perge Orenyeri

Perge Antik Kenti Gezimanya

Perge Vikipedi

Perge Antik Kenti Arkeogezgin

Perge Antik Kenti Kultur Portali

Dunya Unlu Antik Kent Perge Surgun Yeri Mi Oldu Kultur Sanat Haberleri

Leave a Reply