Antik Hint Matematiği

Bu bölgedeki harappa ve mohenjo daro bölgesinde yapılan kazılar sayesinde bu bölgede tarihöncesinde insanların pratik matematiği günlük yaşantılarında. Bu coğrafyada yaşayan toplum indus vadisi medeniyetini oluşturmuştur.

Eski Hint Metnine Gore Sifir In Tarihi 500 Yil Geriye Cekildi Arkeofili

Bunun temel iki nedeni vardır.

Antik hint matematiği. Bu bölgedeki harappa ve mohenjo daro bölgesinde yapılan kazılar sayesinde bu bölgede tarihöncesinde insanların pratik matematiği günlük yaşantılarında. Hint matematiği hindistan yarımadasında m ö 1200 den başlayıp 18 yüzyılın sonlarına kadar icra edilen matematik uğraşını kapsamaktadır. Ikinci nedeni ise iskenderiye kütüphanelerin geçirdikleri 3 büyük yangın sonucunda yazılı belgelerin yok olmuş olmasıdır.

Hint matematiği hindistan yarımadasında m ö 1200 den başlayıp 18. Bu dönem matematiği bu bölge ülkelerinin kültürel varlıklarının pers istilası sonucu son bulmasıyla son bulur. Yüzyılın sonuna kadar hindistan yarımadasında ortaya çıktı.

M ö 500 yılına kadar olan yani büyük iskender den önceki döneme bazı kaynaklarda klasik dönem bundan sonraki döneme de helenistik dönem denir. Antik yunan matematiği m ö 700 m s 400 periyodunda doğu akdenizde yunanistan ve ülkemizin batı kıyıları yaşayan yunanlılar tarafından yapılan matematiktir. Bir basamaklı sayma sistemi dahil çin matematiği vaktinden önce katkılarda bulundu.

Bu döneme ait bilgilerimiz eudemus özeti olarak bilinen bir. Bu coğrafyada yaşayan toplum indus vadisi medeniyetini oluşturmuştur. Yüzyılın sonlarına kadar icra edilen matematik uğraşını kapsamaktadır.

600 lü yıllar pers lerin orta doğuya hakim olmaya başladığı yıllardır. Bu gün dünyanın her tarafında kullanılmakta olan hint arap rakamları sistemi ve onun işlemlerinin kullanım kuralları muhtemelen hindistan da ilk bin ms yıl boyunca gelişti ve muhammed ibn musa el harezmi nin çalışmaları ile islam matematiği yoluyla batıya aktarıldı. Harappa ve mohenjo daro olarak biliniyor.

Birincisi eski mısırlıların yazıyı papirüslere yazmaları. Günümüze o çağlarda mısır daki matematikle ilgili istisnai şartlar altında. Hint matematiği harappan dönemi mö 2600 mö 1700 3000 yıllarında indus nehri civarında harappan medeniyeti hüküm sürdü harappan medeniyeti döneminde iki önemli yerleşim yeri.

Eski mısır matematiği ile ilgili bilgiler yok denecek kadar azdır. Hint matematiğinin klasik döneminde ms 400 ila ms 1200 aryabhata brahmagupta bhaskara ii ve varāhamihira gibi akademisyenler tarafından önemli katkılar yapılmıştır.

Bekir Benli

Hint Matematigi Ppt Indir

Hint Matematik Tarihi By Beyhan Cakir

Hint Matematigi Msselale

Hint Kulturu Nde Cebir Matematik Us

Antik Hint Matematigi Suleyman Ogrekci

Antik Hint Matematigi Suleyman Ogrekci

Antik Hint Matematigi Suleyman Ogrekci

Antik Hint Matematigi Suleyman Ogrekci

Leave a Reply