Antik Dönem Sütun Kaideleri

Ion tapınaklarında friz uygulamasının hellenistik dönem de hermogenes ile başladığı düşünülmektedir. Antik dönem altlık ve kaideleri üzerine genel bir gelişiminden sonra görülen sütun kaide tipleri bunların uygulamalarındaki farklılıklar bölgesel özellikler ve tarihi süreç içinde gösterdiği farklılıklar incelenecektir.

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Antik yunan sanatı dönemleri.

Antik dönem sütun kaideleri. Bu nedenle geniş olan üst yüzeyi kare sütun gövdesine birleşecek olan daha dar kesitli alt yüzeyi ise daire şeklindedir. Küçük asya ion sütun kaidesinde plintlios üzerinde çift trokhilos spira ve bir torus bulunur. Diğer bir ifade ile sütun kaideleri anadolu ve attik düzenlerinin bir karışımı gibidirler.

Antik yunan m ö 450 klasik dönem. Tapınak mekanları perġstasġs sütun çemberi. Antik roma bahçeleri bahçenizdeki bitkilerin çoğunun romalılar tarafından kullanıldığını bilmek sizi şaşırtabilir.

Agora nın sahilde olması muhtemeldir. Basit ve oldukça sadedir. özellikle arkaik klasik hellenistik ve roma imparatorluk dönemi örneklerine ağılık verilecektir.

Antik yunan mimarisi stil olarak 3 ana bölüme düzene ayrılıyor. Tapınakların hangi nizama göre yapıldığı cephe düzeni ve sütun başlıklarından anlaşılmaktadır. Yükün düşey taşıyıcı eleman olan sütunun dar kesitine emniyetli biçimde iletilmesini sağlar.

Antik dönem antik dönem hakkında her şey antik kentler antik para antik şehirler krallar. ġehir devletleri polisler. Sütun kaideleri biçimlerine göre iki değişik grup altında adlandırılarak incelenirler.

Genellikle hellenistik dönem de anadolu da görülür. Sütun kaidelerinde özel bir geçiş formu söz konusudur. Attika ion tipi sütun kaideleri.

Zira burada iyi bir taş işçiliği ile işlenmiş postamentler ion tarzı sütun kaideleri gibi parçalara rastlanmaktadır. Bu kurallara nizam denir. Yüzyıldan itibaren tapınaklar taştan yapılmaya başlanmış ve bunların biçimi süslemesi planı belirli kurallara bağlanmıştır.

Bunlar bir yandan trochilos ile ephesos diğer yandan toruslar ile attik özelliğini yansıtırlar. Sadece yüksek pedestal üzerinde duran sütun kaideleri yapı içerisindeki başka bir alandan gelen hellenistik kaidelerin yeniden kullanılması ile tamamlanabilmiştir. 1 dor düzeni dorik doric dor düzeni antik mısır dan esinlenerek günümüze kadar ulaşmış en eski düzenlerden biridir.

Bunun alt türevleri bulunsa da günümüzde en çok 3 düzen üzerinde durulmaktadır. üzerindeki yapı yükünü sütun gövdesine aktarma işlevi gören mimari elemana sütun başlığı denir. Sütun kaideleri toros ile scotia elemanlarıyla asyalı iyonik olarak adlandırılan tiptedirler.

Bu şekildeki bir kaide ilk kez burada karşımıza çıkmaktadır. Anadolu asya ion tipi sütun kaideleri 2. Sütun kaideleri yörelere göre farklı özellikler gösterebilir.

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Dor Ve Ion Duzenleri Arasindaki Farklar

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Gezi Notlari Antik Yunan Mimarisinde Duzenler

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Sutunun Bolumleri Terminoloji Okur Yazarim

Sutun Nedir Ve Cesitleri Nelerdir Terminoloji Okur Yazarim

Sutun Tdv Islam Ansiklopedisi

Leave a Reply